top of page

הורדת דירוג האשראי והפנסיות שלנו

  • Writer: טל יבלון Tal Yablon
    טל יבלון Tal Yablon
  • Sep 27, 2024
  • 3 min read

Updated: Oct 1, 2024

הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת Fitch, לצד ההורדות הקודמות של Moody's ו-S&P, צריכה להדאיג את כולנו.


אז Fitch הורידה את הדירוג מ-"A+" ל-"A", והשאירה תחזית שלילית, כלומר דירוג האשראי עלול להמשיך לרדת אם המצב הנוכחי לא ישתפר. ההורדה נובעת מהשילוב הקשה בין המצב הביטחוני המתוח והלחימה בעזה, שנמשכת מאז אוקטובר 2023, לבין חוסר היציבות הפוליטית והכלכלית במדינה. כל אלה משפיעים ישירות על הכלכלה ועלינו כחוסכים לפנסיה, והופכים את התקופה הזו למאתגרת במיוחד.

ההיסטוריה מלמדת אותנו שזה מצב חולף, במהלך מלחמת לבנון השנייה בשנת 2006 ובתקופת האינתיפאדה השנייה בתחילת שנות ה-2000, דירוג האשראי של ישראל נותר יציב או ירד באופן מינימלי. השווקים הפיננסיים אולי הגיבו בחשש באותם ימים, אבל ברגע שהמצב הביטחוני נרגע, המדינה הצליחה לשקם את הכלכלה ולהחזיר את האמון של המשקיעים.

עם זאת, המצב הנוכחי שונה במידה מסוימת, משום שהוא משלב לא רק אתגר ביטחוני, אלא גם חוסר יציבות פוליטית פנימית, שמעורר דאגה נוספת בקרב חברות הדירוג והמשקיעים. ההיסטוריה אמנם מלמדת אותנו על היכולת של ישראל להתמודד עם משברים, אך גם מזכירה לנו את החשיבות של מדיניות כלכלית אחראית כדי למנוע פגיעה ארוכת טווח בדירוג האשראי וביציבות הכלכלית של המדינה.

ההשפעה של הורדת דירוג האשראי על הפנסיה

כאשר דירוג האשראי של המדינה יורד, השווקים הפיננסיים מזהים בכך עלייה בסיכון, מה שמוביל להנפקת אגרות חוב בריבית גבוהה יותר. עבור הממשלה והחברות הישראליות, זה אומר שעלויות גיוס ההון הופכות ליקרות יותר, ולכן הערך של אגרות החוב הקיימות (לא אג"ח מיועד), שקרנות הפנסיה מחזיקות בהן, עלול לרדת. ירידה בערך האגרות הללו יכולה להוביל להפסדים בקרנות הפנסיה ולהשפיע על התשואות שלנו כחוסכים.

מעבר לכך, ההורדה בדירוג יכולה להקשות גם על החברות הישראליות לגייס הון, מה שמוביל לעלייה בעלויות המימון שלהן. התוצאה היא ירידה ברווחיותן, מה שיכול להשפיע על התשואות של אג"ח קונצרניות ומניות שהקרנות שלנו מחזיקות בהן. במילים פשוטות, כל זה יכול לגרום לכך שהתשואות על החסכונות הפנסיוניים שלנו ייפגעו, ואנחנו נרגיש זאת בעתיד.

ואיך זה קשור לממשלה שלנו ?

מעבר להשלכות הישירות על אגרות החוב וההשקעות במניות, ישנו חשש שהמצב הכלכלי והביטחוני יוביל את הממשלה לשקול מחדש את המדיניות הפנסיונית שלה. עם הלחץ על התקציב והגירעון התקציבי המתרחב, קיים סיכון שהמדינה תפחית את התמיכה שלה בקרנות הפנסיה, מה שעלול להוביל לקיצוצים בזכויות הפנסיוניות בעתיד.


היה כבר ניסיון של סמוטריץ' בעבר לבטל את הפטור ממס על הקצבה החודשית וייכנס ב 2025 וניסיון למסות קרנות השתלמות באופן חלקי.

מה אפשר לעשות? טיפים להתמודדות עם המצב

1. תשתו כוס מים קרים שימו פונגימון ושבו בצל, תירגעו:


בתקופות של חוסר יציבות כלכלית, הפיתוי לפעול מהר ולבצע שינויים דרמטיים בתיק ההשקעות יכול להיות חזק. אבל חשוב לזכור שהשוק נוטה להתאזן בטווח הארוך. אם תבצעו שינויים חפוזים מתוך לחץ, אתם עלולים לפגוע בתשואות העתידיות שלכם.

2. להתייעץ:


אם אתם מרגישים חוסר ודאות לגבי המצב או אם אתם שוקלים לבצע שינויים בתיק הפנסיוני שלכם, זה הזמן לפנות ליועצים מקצועיים. הם יכולים לספק לכם תמונה רחבה ומעמיקה יותר של המצב ולעזור לכם לקבל החלטות מושכלות המבוססות על ניתוח כלכלי ופרספקטיבה ארוכת טווח.

3. לבחון את פיזור ההשקעות:


זה זמן טוב לבדוק אם התיק הפנסיוני שלכם מגוון מספיק. פיזור ההשקעות במגוון אפיקי השקעה, כמו מניות, אג"ח, נדל"ן ועוד, יכול לסייע בצמצום הסיכונים ובהגנה על החסכונות מפני תנודות בשוק.

4. לשקול מעבר למסלולים עם חשיפה גבוהה / מלאה לחו"ל:


בשל הירידה בדירוג האשראי של ישראל וההשפעות האפשריות על השוק המקומי, ייתכן ששווה לשקול מעבר למסלולי השקעה עם חשיפה גבוהה יותר לשווקים בינלאומיים. מסלולים אלו יכולים להציע גיוון רחב יותר ולהפחית את הסיכון הקשור לאירועים מקומיים כמו המלחמה בעזה והמתחים הביטחוניים. שווקים גלובליים עשויים לספק יציבות ותשואות טובות יותר בתקופה של חוסר ודאות בישראל.

5. לשקול השקעות אלטרנטיביות:


אם המצב הכלכלי הנוכחי מטריד אתכם במיוחד, ייתכן שתרצו לשקול להוסיף לתיק שלכם השקעות אלטרנטיביות, כמו נדל"ן, תשתיות או קרנות גידור. אפיקים אלו עשויים לספק גיוון נוסף ולהקטין את החשיפה לתנודתיות בשווקים הפיננסיים המסורתיים.

לא צריך להרחיב יותר ידי על המצב הכלכלי והפוליטי הנוכחי, והורדות דירוג האשראי הן תזכורת לכך שהמדינה שלנו מתפרקת בצעדי ענק. אבל גם בתוך המצב הזה, יש לנו מה לעשות. על ידי שמירה על קור רוח, ייעוץ מקצועי, ופיזור נכון של ההשקעות, נוכל להבטיח שהפנסיות שלנו יישארו יציבות גם בזמנים מאתגרים.



Comments


bottom of page